De Ramp van Moddergat

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Paesens-Moddergat is de stormramp van 5 op 6 maart 1883. In die nacht werd de vloot van Paesens-Moddergat overvallen door een van de zwaarste voorjaarsstormen sinds mensenheugenis. Er kwamen 83 vissers, onder wie jonge jongens en oudere mannen, in de ijskoude golven van de zee ten noorden van de Waddeneilanden om.

Van de omgeslagen schepen verging de voltallige bemanning, behalve van de blazer met de naam 'Nooitgedacht' en registratienummer WL2. Dit schip sloeg om, maar bleef drijven door de lucht, die in het vooronder opgesloten zat. Toevalligerwijs bevonden zich daar op het moment van omslaan de 31 jaar oude visser Gerben Basteleur en zijn 61-jarige oom Kornelis Visser. Tot aan hun borst in het koude water trachtten zij urenlang het hoofd boven water te houden. Gerben moest toezien hoe zijn oom door uitputting tenslotte toch in het water verdronk. Na 24 uur spoelde het schip ondersteboven aan bij Schiermonnikoog en hoorden de eilanders geklop uit het ruim komen. Nadat de romp was opengehakt kon de totaal verzwakte Gerben er uit worden gehaald. Zodra Gerben hersteld was ging hij weer ter visvangst. En uitgerekend híj haalde tot zijn verbijstering samen met de vis het lijk van zijn broer Jan op.

De vissers van Paesens-Moddergat waren niet de enigen, die in die nacht omkwamen. Ook aan de Groningse en Hollandse kusten vergingen er vissersschepen. Maar nergens was de klap zó groot. In die nacht verdronken 121 Nederlandse vissers, van wie 83 in het Friese dubbeldorp.

Tegenover het museum op de zeedijk staat het monument ter nagedachtenis aan de 83 vissers die in 1883 om het leven kwamen bij de stormramp.