Leer van vis

Leer van Vis, een expositie over een restproduct van vis


In het museum is tot en met 21 mei de expositie ‘Leer van vis’ te zien. In de tentoonstelling zijn de verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid te zien. Vissenhuid, een restproduct van de visserij, is opvallend ruw en sterk. Het wordt al eeuwenlang en over de hele wereld verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen, zoals kleding, wapens en zelfs schuurpapier. 

Vissenhuid is een verrassend materiaal; het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als waterdichte kleding, maar ook als bekleding van luxe voorwerpen. De ruwheid en stevigheid maken het materiaal daarnaast bijzonder geschikt voor handvatten van sabels. Maar ook de omslag van bijbels, of gereedschappen als vijlen of schuurpapier kunnen gemaakt worden van vissenhuid.
Verder wordt ook in de moderne beeldende kunst regelmatig vissenhuid toegepast. Zo zijn in de expositie kunstuitingen te zien in kleding, tassen, etuis en schoenen. Speciaal voor de tentoonstelling heeft Dineke van Bolsas een virtine ingericht met door haar ontworpen en gemaakte tassen en etuis. Kijk ook op haar facebookpagina.

Reizende tentoonstelling
Negen musea, uit het Netwerk Zuiderzeecollectie, werken samen om de tentoonstelling ‘Leer van vis’ neer te zetten. Het is de derde reizende tentoonstelling van het netwerk. Vissenleer komt voor in verschillende collecties van de deelnemende musea; dit vormde het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. ‘Leer van vis’ reist van 4 september 2021 tot en met juli 2023 langs negen musea uit het netwerk. Kijk op zuiderzeecollectie.nl waar en wanneer ‘Leer van vis’ te bezoeken is.

Laat je verwonderen én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!

Workshop vissenhuid looien
Passend bij de expositie organiseert het museum op zondag 2 april onder leiding van kunstenaar Happy van der Heide een unieke workshop ‘leer van vis’. Deelnemers leren in een middag een verse vishuid grondig schoon te maken en te behandelen met een milieuvriendelijke looitechniek, een proces waardoor de huid wordt omgezet tot leer en niet langer naar vis ruikt. Kijk hier voor info en op opgave.
 
Met dank aan
De expositie wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Gemeente Noardeast-Fryslân, het BNG Cultuurfonds, Gemeente Bunschoten, Gemeente Harderwijk, Gemeente Urk, Gemeente Súdwest-Fryslân (OV Warkums Erfskip), Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Zabawas.

Over Netwerk Zuiderzeecollectie
Het Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 24 museale instellingen rond de voormalige Zuiderzee. Het netwerk ging van start in oktober 2016. Het richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee en werkt aan meer diepgang, samenhang en dwarsverbanden. De deelnemende instellingen richten zich op een digitale presentatie van de collecties, het uitwisselen van kennis en ervaring, het stimuleren van bruikleenverkeer en het realiseren van reizende tentoonstellingen. www.zuiderzeecollectie.nl