Educatie

Opgeven kan door een e-mail te sturen en er de volgende gegevens in te zetten:

- Contactgegevens school
- Groep
- Aantal leerlingen
- Het programma 

In dei mei Klaske

“Hoi! Ik ben Klaske, ik woon hier in Moddergat. Wil je weten hoe mijn dag eruit ziet?”

Klaske is 7 jaar en vertelt waar zij slaapt, eet, woont, speelt en haar klusjes doet. Leerlingen van groep 3 en 4 gaan in kleine groepjes door de huisjes van het museum. Ze ervaren hoe het is om in de periode 1900-1950 te leven in een vissershuisje. Met een kraskaart beantwoorden kinderen vragen en moeten ze korte opdrachtjes doen.
 
Duur van de museumles: 45/60 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar, in overleg
Welke groep: 3 en 4
Kosten: donateurs gratis, andere scholen € 1,50 per leerling
 

Haya de tovervis

Doeke van der Zee ontvangt de leerlingen in zijn fiskershúske. Hij vertelt een spannend verhaal over zijn gezin, zijn werk als visser en over de gebeurtenis die zijn leven voorgoed veranderde. Op een dag vangt hij namelijk een bijzondere vis. De vis heet Haya en kan toveren.
Na het verhaal gaan de leerlingen in het museum op zoek naar voorwerpen die in het verhaal voorkomen. Kunnen zij daar ook een leuk kort verhaaltje bij verzinnen?

We houden er rekening mee dat voor sommige kinderen het de eerste kennismaking met een
museum is.
Duur van de museumles: 60 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar
Welke groep: 1 t/m 3
Kosten: donateurs gratis, andere scholen €1,50 per leerling
 

Museumschatjes

't Fiskershúske is één van vele instellingen in Fryslân waar tijdens het programma Museumschatjes leerlingen op zoek gaan naar hún schat in het museum.
Museumschatjes brengt kinderen uit groep 3 t/m 6 in aanraking met (museaal) erfgoed in hun omgeving. Met het speciaal ontwikkelde lesmateriaal worden leerlingen aan het denken gezet door vragen als ‘Wat is een museum?’ en ‘Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren?’. Vervolgens gaan de leerlingen in het museum op zoek naar de grootste museumschat.

Dit complete lespakket kost €35 (excl. BTW) per groep van maximaal 30 leerlingen. De kijkwijzers van museumschatjes zijn ook beschikbaar in het Fries, klik hier voor de website van museumschatjes.

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met: Museumfederatie Fryslân, tel: 058 - 213 9185 of stuur een e-mail naar: info@museumfederatiefryslan.nl. 
 

Op stap met Hidde en Hiske, jong yn 1910

“Hiske ligt in de bedstee. Ze is net wakker en ze wrijft zich in haar ogen. Haar twee zusjes liggen nog rustig te slapen. Het is pikdonker in het kleine hokje en lekker warm.”

‘Op stap met Hidde en Hiske’ is een lesproject voor leerlingen van groep 5 en 6. Het geeft een beeld van het dagelijks leven rond 1910in Moddergat. Thema’s als kleding, wonen, werken, huishouden, voeding, school en spel komen hierbij aan bod. U ontvangt een leskoffer die u gebruikt op school. Daarin zit o.a. een spel, tijdbalk met foto’s, een oud prentenboek en een Wilhelmina gulden. Tijdens de museumles gaan de leerlingen in circuitvorm bezig met activiteiten en klusjes uit 1910.

Duur van de museumles: 90 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar
Welke groep: 5 en 6
Kosten: donateurs gratis, andere scholen €1,50 per leerling
 

Voorwerpen van vroeger

Speciaal voor de groepen 2 t/m 4 is er een programma dat de nadruk legt op 10 voorwerpen in het museum. De leerlingen speuren in de Fiskershúskes naar de voorwerpen van vroeger. Hoe zag vroeger een zaklantaarn eruit? En hoe werd vroeger de was gedaan zonder wasmachine?
Na de speurtocht vertelt een rondleider over hoe kinderen vroeger in een bedstee sliepen, met het hele gezin uit één pan aten en mee moesten helpen in de huishouding.

Voor oudere kinderen (groep 4) is er een moeilijkere variant.
Duur van het project: 60 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar
Welke groep: 2 t/m 4
Kosten: donateurs gratis entree, andere scholen €1,50 per leerling
 

Leven in een vissersdorp

In ’t Fiskershúske laten we zien hoe het was om honderd jaar geleden in een vissersdorp te leven. Dat het veel zwaarder was dan nu, kun jij je vast wel voorstellen. Geen computer of televisie, in een apart schuurtje buiten naar de wc gaan, met al je broertjes en zusjes in één bed en ga zo maar door.
Met een vragenlijst en een rondleider gaan de leerlingen door de huisjes. Ze zien en horen hoe het was om rond 1850 in Moddergat te leven. Waar sliepen de mensen en wat aten ze? Gingen kinderen eigenlijk wel naar school, of moesten ze al vroeg werken?
Een echte vissers kan goed knopen, dus dat leren ze ook doen!

Duur van de museumles: 90 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar, in overleg
Welke groep: 7 en 8
Kosten: donateurs gratis, andere scholen €1,50 per leerling